2010. december 5., vasárnap

Csak készpénzből vásárolj és NE HITELRE!


“Emlékszem, hogy amikor még alig 10 éves voltam, folyamatosan gyűjtöttem valamire. Az aktuális matchbox-ra, vagy egy új labdára, de mindig volt valami, amire gyűjtöttem.
A mai gyerekeknél döbbenet, hogy mennyire megváltoztak a dolgok. Te például tudtad, hogy komplett banki iparág van berendezkedve a gyerekekre? Ebből számomra a legmegdöbbentőbb az a diákhitel. Számomra ez a dolog úgy hangzik, hogy:
“Na! Elmúltál már 18 éves? Itt az ideje, hogy eladósodj, megtapasztald,
hogy milyen az, amikor a havi törlesztéseket fizetned kell és ha minden jól alakul,
innentől kezdve ez így is lesz életed végéig.”
Számomra azt sugallják, hogy a felnőtté válás egyenlő az eladósodottsággal, a havi törlesztőrészletek fizetésével.
Gondolj csak bele! Gyakorlatilag elaltatnak minket és lassan már mi felnőttek is elhisszük, hogy a világ rendje az, hogy felnövünk, hitelt veszünk fel, aztán újabb hitelt veszünk fel, aztán újabb hitelt veszünk fel, aztán ezeket törlesztjük életünk végéig.
2010-et írunk (napok kérdése és 2011 lesz). Bár az én generációm a pénzügyi kultúra kapcsán néhány évvel ezelőtt még csak annyit értett, hogy “Jé! Fel tudok venni hitelt, amiből megvehetek bármit!”, de mára talán már megtanultuk, hogy ez micsoda veszélyekkel jár, a gond az, hogy mindezt a saját bőrünkön tapasztaltuk meg.
A szerencsésebbek vissza tudták fizetni a hiteleiket. A kevésbé szerencsések még most is fizetik, de van egy nagy tömeg, akit a nagy szabadság gyakorlatilag földönfutóvá tett.”
Ha jól belegondolok, a mi életünkbe is “bekúsztak” a hitelkártyák. 
Ezért ha jót akarsz magadnak, SOHA SEMMIT NE VEGYÉL HITELRE! Inkább várd meg, míg lesz annyi pénzed vagy ami van, fektesd be és a haszonból vásárolj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése