2011. július 18., hétfő

Ki a bölcs? Nem a mi civilizációnk, az biztos...


Amit mi bölcsességnek hívunk, azt gyakran nem a fejlett tudományos rendszerben találjuk, hanem az őslakos népek körében, akiket ez a rendszer primitívnek tart.
Indián bölcsesség: "Amikor kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni, hogy a pénz nem ehető."
1854-ben az amerikai kormány ajánlatot tett indián földekért. A mai rendszerben, aminek a szemléletét és értékeit belénk nevelték, a törzsfőnöknek ezt kellett volna felelnie:
"Nos, nyeregben vagyok, én diktálom a feltételeket, szóval azt fogom tenni, hogy kivárok és azt mondom, nem akarom eladni, ezzel elérem, hogy felemeljék az árat, és abban a pillanatban, mikor visszamondanák a vételt, azt mondom, meggyőztek."

Az emberek azt gondolnák, micsoda remek üzletember ez a főnök, fantasztikus.


De létezik egy másik értékrendszer ezen a bolygón,  s ez az értékrendszer ezt válaszolta a gyarmatosítóknak: 
"Hogy tudnád megvenni vagy eladni az eget? Mi nem birtokoljuk a levegő frissességét vagy a víz csillogását. Hogy tudnád akkor megvenni tőlünk? A Föld minden szeglete szent a népemnek. Tudjuk, hogy a fehér ember nem érti a szokásainkat, hagyományainkat, életmódunkat, Ő egy idegen, aki az éj leple alatt jön és elveszi a Földtől, ami kell neki. A Föld nem a barátja, hanem az ellensége, és amikor legyőzte, továbbáll. Elrabolta a Földet gyermekeitől. Étvágya fel fogja emészteni a Földet és sivatagot hagy hátra. És ami a Földdel bekövetkezik, az a gyermekeivel is bekövetkezik."
És ez 1854-ben hangzott el. Mi is történt azóta ????......


De "nem szabad elvesztened a hitedet az emberiségben. Az emberiség egy óceán; ha van benne néhány koszos csepp, attól az óceán még nem lesz koszos." (Gandhi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése