2011. március 9., szerda

ÍRJ TE IS JÖVŐNAPLÓT!


ÍRJ TE IS JÖVŐNAPLÓT!

Napi 15 perc mindenre elég


Nagyon sok módja létezik annak, hogy közelebb húzzuk magunkhoz a vágy és a valóság közötti vonalat, hogy alkalomadtán átlépjünk rajta. Ezek egyike az írásos vizualizációs gyakorlat, amiben valójában semmilyen megkötés nincs, mindenki úgy él ezzel az eszközzel, ahogy neki a legjobb. Napi 15 perc bőven elegendő arra, hogy összefoglaljuk a legfontosabbakat, ezzel segítve elménket, hogy a nap további részében is tartsa a fókuszt. Az alábbiak tehát nem szabályok, pusztán segítség és ötlet azoknak, akik nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. 

Teremts magadnak 15 perc nyugalmat mindennap, és írj a számítógépedbe vagy egy kis füzetbe jövőnaplót.
1. lépés: A külsőm és a belsőm meghatározása

A mostani éveid számához adj hozzá 5-öt és képzeld el, milyen szeretnél lenni, ha eléred ezt a kort. Tehát ha most 40 éves vagy, akkor például a következőt írod: „45 éves vagyok. Nagyszerűen érzem magam a bőrömben. Tökéletesen elégedett vagyok a külsőmmel. Minden létező szempontból egészséges és kiegyensúlyozott vagyok… stb.” 

A lényeg tehát az, hogy elképzeled a vágyott külsőt, az 5 évvel későbbi testedet, és leírod, amit a lelki szemeid előtt látsz. Ezt bármilyen részletekbe menően megteheted, a lényeg az, hogy jól érezd magad közben. Fontos, hogy jelen időben fogalmazz, úgy írd le, mintha most lennél az 5 évvel későbbi testedben. Ha jelenleg valamivel nem vagy elégedett, azt nem kell beleolvasztani ebbe a képbe. Pl. ne azt írd, hogy „mostanra meggyógyulok” vagy „már a plasztikai sebész helyére tette a melleimet”. Ezekre egyszerűen ne koncentrálj, csak írd azt, hogy „energikusabb vagyok, mint valaha” vagy „ gyönyörűek a melleim”. A két megfogalmazás ugyanis ég és föld a végeredményt illetően.

Amikor a vágyott belső tulajdonságaidról, érzéseidről írsz, ugyancsak figyelj rá, hogy az valóban a vágyról szóljon, ne annak a tagadásáról, ami most van. Ne azt írd, hogy „Már nem félek az idegenektől.”, hanem azt, hogy „Bátran kötök új ismeretségeket.”

2. lépés: A környezetem

Itt arról írsz, hogy az 5 évvel későbbi énedet hol látod. Milyen körülmények között él és milyen emberek veszik körül. Maradva az előbbi példánál, 40 évesen a következőt írod: „45 éves vagyok. Most költözöm álmaim otthonába. Csodálatos kertes családi ház a Balaton partján. Nagyon jó áron vettük, kívül-belül minden szempontból ideális a számunkra… stb.”

A lényeg tehát ugyanaz, mint az előző részben. Elképzeled, hogy 5 év múlva hol szeretnél élni, és mintha már ott élnél, leírod, mit látsz magad körül. Akár a csempe színét is meghatározhatod, bármilyen részletesen fogalmazhatsz, csak arra ügyelj, hogy miközben ezt teszed, pozitív érzéseid legyenek. Amint elkezdesz kombinálni, hogy ez mégis hogy lesz meg vagy ez a szín a párodnak nem tetszene, máris eltávolodsz a vágyadtól.

Itt határozd meg a körülötted lévő embereket, emberi kapcsolataidat is. Nem név szerint persze, hanem felsorolva azokat a számodra fontos értékeket, amelyek bennük testesüljenek meg. Pl. „A férjem őrülten szerelmes belém, a barátaim jófejek, a családom minden tagjára bármikor számíthatok… stb.”

3. lépés: Ki vagyok, mivel foglalkozom?

A feladat továbbra is egyszerű: leírod, hogy terveid szerint 5 év múlva hol fogsz dolgozni, milyen feladatot fogsz végezni, milyen sikereket fogsz ezzel elérni… bármit, amit csak a munkád, a hivatásod kapcsán szükségesnek érzel „lefektetni”. Maradsz a jelen idejű megfogalmazásnál, úgy teszel, mintha. Pl. „45 éves vagyok, a város legszebb virágboltja az enyém. Az emberek szeretnek nálam vásárolni, mert mindig nagyszerű kiszolgálásban van részük, mert fantasztikus a kínálatom, mert… stb.”

4. lépés: Mi tesz igazán boldoggá?

A feladat utolsó részében leírhatsz mindent, ami a jelenlegi elképzeléseid szerint boldoggá fog tenni 5 év múlva. Pl. „ Folyékonyan beszélek japánul. Sokat utazom a világban. Hetente járok színházba. Minden héten népszerű partikat rendezek. Minden reggel úszni járok…” 

Nézzük, akkor a rövid vázlatot, mire is kell válaszolnod napi negyedórában, amikor elképzeled az 5 évvel későbbi énedet:

- Milyen vagyok külsőre?
- Milyen belső tulajdonságaim / érzéseim /gondolataim vannak?
- Milyen környezetben élek?
- Kik vesznek körül? Milyenek az emberi kapcsolataim?
- Ki vagyok, mivel foglalkozom?
- Milyen sikereim vannak?
- Mi tesz igazán boldoggá?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése